Cursul BMW Motorrad Road Safety – Cluj Napoca 7

“Cursurile Road Safety din sistemul BMW Rider Training se adresează tuturor motocicliștilor, indiferent de nivelul de experiență, genul sau marca motocicletei din dotare. Scopul cursurilor este de a îmbunătăți abilitățile de control al motocicletei, pentru un risc redus în mod semnificativ atunci când ne deplasăm pe stradă, indiferent de situație.” – www.rider-academy.ro

Școala de șoferi RODNA a organizat sâmbătă 9.04.2016, în poligonul  din parcarea Polus Center, mai multe demonstrații și concursuri de motociclete. Demonstrațiile de indemânare au fost executate de instructorul Cojocaru Ștefan (aka Kaze) iar cei de la Rider Academy au făcut o mică demonstrație din cursul lor BMW Road Safety, curs care s-a ținut duminică 10.04.2015.

007.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy

Binențeles așa cum deja suntem obisnuiți totul a inceput cu întalnirea motocicliștilor in parcarea de la Sala Sporturilor “Horia Demian ” incepând cu orele 11. Puțin după ora 12, escortați de un echipaj de la poliția rutiera, a inceput marșul pe traseul deja cunoscut de toți cei care au fost prezenți și la Campania “Atenție la motocicliști” care a fost organizată pe data de 2.04.2016.

012.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy

Întradevar numărul motocicliștilor nu a fost așa de mare ca weekend-ul trecut, dar au fost destui încat să fie nevoie de polițisti care să blocheze circulația pentru ca toți motocicliști prezenți la marș să traverseze Clujul fără probleme.

Din nou mulțumim POLIȚIEI RUTIERE CLUJ pentru sprijinul accordat nouă, motociliștilor, și sperăm ca veți fi alături de noi de fiecare dată cand se vor organiza astfel de evenimente.

032.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy

Prezenți și noi la acest eveniment, impreună cu fotograful Liviu Codreanu, am inceput sa ne organizăm și să cautăm un motociclist dispus să il ia ca pasager pe Liviu, acesta avand nevoie de un chopper care să aibe montat spatarul pentru pasager, in care să se poata sprijini deoarece pozitia cu spatele către cel care conduce motocicleta și faptul ca trebuia să facă poze in mers nu ii ofereau o siguranță bună pe o motociclet naked sau sport.

Mulțumim Augustin Poptelecan pentru acest ajutor fără de care nu am fi reusit să surprindem aceste imagini din timpul marșului.

 

016.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   006,BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   009.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy

După marșul moto, coloana de motociclete a ajuns in parcarea Polus Center, unde școala de șoferi Rodna are poligonul moto amenajat și ne așteptau pentru a incepe prezentarea cursului BMW Road Safety – curs care urma să aibe loc duminică 10.04.2016 – și binențeles pentru a incepe demonstrațiile și concursurile pe care deja le pregatiseră in programul zilei de sâmbătă.

“Cursul BMW Road Safety se ține pe parcursul unei singure zile și durează 7-8 ore, plus o pauză de prânz. În cadrul cursului se tratează toate aspectele pilotajului pe stradă, începând cu lucrurile de bază, precum poziția corectă în șa, orientarea privirii și echilibrarea motocicletei pe loc și la viteze mici, schimbarea direcției prin countersteering, apoi continuă cu manevrele care ți-ar putea salva viața în caz de accident și care de multe ori sunt înțelese și executate greșit de motocicliștii neantrenați – frânarea și evitarea de urgență. Încheiem cu explicarea și exemplificarea diferitelor posibile poziții ale corpului pe motocicletă la abordarea virajelor, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Toate manevrele care se execută la curs sunt analizate prin prisma siguranței în deplasare, nu a unui regim sportiv. Atmosfera este relaxată, prietenească, propice învățării. Nimeni nu trebuie să facă lucruri care simte că îl/o depășesc în momentul respectiv și fiecare rider va fi abordat individual de către instructor, în funcție de nivelul său. Prima prioritate este siguranța tuturor participanților. A doua este distracția, căci, așa cum știu toți copiii, când te distrezi înveți cel mai bine.” – www.rider-academy.ro

 023.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy

Dupa mica prezentare oferită de Rider Academy (Marius Băcilă – instructor certificat de BMW Motorrad și Mihai Ionescu – organizator și instructor ) au inceput concursurile: concurs de indemânare contra timp, concurs de mers incet pe motocicletă și bineteles concurs de frumusețe. Fiecare concurs a avut un numar mare de participanți și binețeles premii.

20160409_140120 copy   20160409_170010 copy   20160409_173340 copy


PLAYLIST: 12 VIDEOS


Sâmbătă a fost o zi plină și chiar dacă am avut parte și de ploaie a fost o zi superbă, o zi pentru care le multumim organizatorilor – Școala de soferi RODNA.


Duminică in schimb totul s-a schimbat. Am devenit mai serioși și începând de la ora 9:30 am inceput cursul BMW Road Safety. După ce am primit toate informațiile de care aveam cu toții nevoie, de la Mihai și Marius, ca și în orice sport am început cu o incalzire și câteva exerciții acrobatice pe motocicletă după care a inceput cursul. Cursul a acoperit mai multe aspecte cu care fiecare dintre noi s-a întalnit la un momentdat.

Câteva exemple:

  • manevrarea motocicletei pe loc găsind centrul de greutate
  • poziția corectă în șa
  • orientarea privirii și echilibrarea motocicletei la viteze mici
  • schimbarea direcției prin countersteering
  • frânarea și evitarea de urgență
  • explicarea și exemplificarea diferitelor posibile poziții ale corpului pe motocicletă la abordarea virajelor cu avantajele și dezavantajele fiecăreia

039.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   042.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   043.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   055.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   059.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   056.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy

Având vremea de partea noastră am reușit să exersăm astfel încât fiecare cursant a reușit să execute cât se poate de bine toate manevrele exemplificate de instructori. După o pauză de masă, oferită de Rider Academy, am reluat cursul, curs care a ținut pana la ora 18. Cursul BMW Road Safety este un curs pe care noi, ehipa motosuport.ro, îl recomandăm tuturor motocicliștilor inclusiv celor cu experiență. Chiar dacă știm aceste lucruri întotdeauna e bine să exersăm și să ne confruntăm parerile cu un instructor certificat de o companie cu renume mondial, precum BMW. Din acest motiv până și instructorul școlii de șoferi RODNA Cojocaru Ștefan (aka Kaze) a participat la acest curs și cu sigurantă a reușit să exerseze și de ce nu poate chiar să invețe lucruri noi.

050.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   049.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy   057.BMW Road Safety Cluj-Rodna by Rider Academy

Duminică a fost o zi care nu ne mai doream să se termine, a fost o zi in care am vazut că încet și la noi în Romania lucrurile încep să se miște în lumea moto și apar din ce în ce mai multe evenimente moto, motiv pentru care îi felicit pe Mihai și Marius pentru ceea ce fac, pentru devotamentul lor fața de motociclism și pentru că au decis să impărtăseasca cu noi toți cunostințele lor în acest domeniu.

Așa cum am promis mai jos este galeria cu toate pozele facute de Liviu Codreanu, un fotograf care sincer pe noi ne-a impresionat, un fotograf cu care am inceput o colaborare, un fotograf cu care vom organiza câteva evenimente la care sperăm să participe cât mai mulți motocicliști. Urmariți paginile noastre de facebook și veți afla in curand despre ce este vorba.

Rider Academy vor fi prezenți 16.04.2016 și 17.04.2016 pe aerportul din Iași in cadrul evenimentului organizat de iasirally.ro intitulat AERO DRIFT Weekend. Pentru detalii legate de acest eveniment accesați link-ul din imaginea poster a acestui eveniment.

12963824_1700022096939693_7102880583497974996_n

Mai multe poze de sâmbătă le vom publica pe pagina de facebook.

MotoSuport.ro

facebook.com/motosuport/


Foto: Liviu Codreanu

Video: motosuport.ro

Copyright foto:

Liviu-Codreanu-logo-01

7 Comments

  1. Nice job

  2. Liviu, imi plac foarte mult pozele…asa ca oricand conteaza pe mine!

Trackbacks and Pingbacks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.